TANJUNG PIAI

nak kongsi sikit, hari tu aku n my bff pegi tanjung piai,,, hehe. dah 20 taon duduk pontian, baru kali ke dua aku pegi kat sini.Pegi sini dapat sijil tau, tapi xsempat pulak nak snap gmba sijil nyer...

sedikit fakta tentang tanjung piai :

v  Tanjung Piai merupakan kawangan tarikan pelancongan terkenal diMalaysia. Sebab apa? Sebabnya Tanjung Piai ini merupakan tanah yang paling selatan di Benua Asia.
v  Ia terletak dalam mukim Kukup, daerah Pontian, Johor , Malaysia.
v  Tanjung Piai terkenal dengan restoran makanan laut dan juga mempunyai hutan paya bakau yang indah dan belum terdedah kepada pencemaran mahupun pembangunan. Dari sini, kita dapat lihat bangunan pencakar langir Singapura yang dipisahkan oleh Selat Johor.
v  Secara tepatnya Tanjung Piai terletak pada latitud 01.16 `Utara dan longitud 103.30.46 ` Timur .


v  Sebuah mercu tanda dibina di sini bagi menandakan 'Tanah Terselatan Benua Asia' yang dibina pada 2001. Gentian konkrit mesra alam berukuran 20 m tinggi dan 10 m lebar ini dibina oleh kerajaan negeri Johor. Warna kelabu pada mecu tanda Tanjung Piai menggambarkan kekayaan hutan paya pakau dan dataran lumpurnya.
v  Dua pelepah Paku Piai raya (acrostichum aureum) diukir di permukaan mercu tanda bagi mengabadikan sejarah nama Tanjung Piai. Paku Piai didapati tumbuh dengan banyaknya bersama dirian bakau di sini. Tanjung pula bermaksud tanah atau tanah tinggi yang menganjur ke laut. Peta dunia yang terpapar menjelaskan kedudukan sebenar Tanah Terselatan Benua Asia , supaya dapat dihayati dan dihargai oleh para pelawat.


TIME TO SNAP2 =D

**MuKe poyo sebab cari jalan tak jumpe -.-'

**eja yg comel !


** PEACE ^__^

**termenung jap

**lenguh kaki pakai kasot tinggi


*bangga sekejap :)


JOM LA MELANCONG DI PONTIAN
** OKAY PAPAI**
s

Comments

Popular Posts